Vyhľadávanie

sk

Potrebujete poradiť? +421 232 447 750

(Po – Pi 8:00 – 16:30)

Ako vybrať tie najvhodnejšie outdoorové nohavice na ľahkú turistiku

Ako vybrať

24. 3. 2021

Viete podľa akých základných kritérií je vhodné vyberať nohavice na turistiku? Spísali sme vám ich pekne a prehľadne.

Zatiaľ čo hornú časť tela si môžeme navrstviť podľa potreby a počas výletu aj podľa potreby vrstvy redukovať či pridávať, pri outdoorových nohaviciach toľko možností nemáme. Či už vyrazíme na túru do kopcov alebo celodenný výlet v nížinách, musíme sa spoľahnúť len na túto jednu vrstvu. Preto by sme výber nohavíc nemali podceniť.

Zásadnú úlohu hrá sezóna a aktivita. Na zimné nohavice do prírody alebo skialpové nohavice budete mať iné požiadavky ako na nohavice na letnú turistiku. V zime budete chcieť viac zateplené, v lete zase veľmi priedušné. V tomto článku sa budeme venovať outdoorovým nohaviciam využiteľným na ľahkú turistiku, a to od jari do jesene.

5 základných kritérií pri výbere turistických nohavíc

Aký materiál vybrať?

Na trhu je nepreberné množstvo materiálov i povrchových úprav. Aké vybrať záleží na ročnom období, kedy chcete turistické nohavice nosiť. Do teplejších dní voľte priedušné materiály, ktoré by mali byť rýchloschnúce alebo napr. s ochranou pred škodlivým UV žiarením. Na chladnejšie dni na jar alebo na jeseň zase oceníte skôr pevnejšie softshellové nohavice. Tie vás ochránia pred chladom, vetrom i drobným dažďom a zároveň sú paropriepustné, teda vhodné do premenlivého počasia.

Ak sa rozmýšľate, že zaobstaráte nepremokavé nohavice, zvážte, či využijete iba ľahké „prevlekové“ nohavice, ako záložný do batohu pre strýka príhodu, alebo plnohodnotné na celodenné treky v kopcoch. Výhodou nepremokavých (membránových) nohavíc je odolnosť proti dažďu. Sú ale zase horšie priedušné, teda vhodnejšie skôr do chladnejších dní a nepriaznivého počasia.

Priedušnosť je základ

Cieľom je vyraziť na výlet, udržať sa v suchu, teple tak akurát podľa podmienok počasia a hlavne sa nezapariť. To znamená, že nohavice musia vedieť prebytočné teplo (pary, ktoré naše telo uvoľňuje) predýchať von. Čím väčšia priedušnosť materiál má, tým lepšie dýcha. Pozor ale tiež na to, že čím je väčšia priedušnosť materiálu, tým menšia má schopnosť zadržať prenikanie vetra, dažďa a chladu dovnútra. Vhodným materiálom je napr. kombinácia polyamidu s elastanom (v prípade značky Hannah je to napr. ATF Double Weave).

Mechanická odolnosť

Ak vyberáte nohavice na nenáročnú turistiku, výlety, prechádzky v prírode s deťmi či rodinou nemusíte nijako zvlášť riešiť ich mechanickú odolnosť. Vystuženie nohavíc na exponovaných partiách sa hodí skôr pre náročnejšiu turistiku, ferraty, pohyb v kamenistom teréne (napr. Alpy) a pod.

Dbajte skôr na maximálne pohodlie. Nohavice pre toto použitie môžu byť aj voľnejšieho strihu, pretože sa počíta, že nepôjdete s mačkami, ktoré by sa mohli zachytávať o nohavice. Vyššiu mechanickú odolnosť riešte v prípade, že viete, že budete počas túry liezť aj po skalách, kde by sa mohol slabší materiál predrieť.

Strih a praktickosť

Pohodlie počas našej aktivity v prírode je základom príjemných zážitkov. A o to nám ide. Aby sme sa cítili komfortne, nesmú nás nohavice nikde škrtiť, škrabať, obmedzovať v pohybe ani schádzať nebezpečne nízko.

Podľa základných rozdielov telesných proporcií, rozlišujeme dámske, pánske a detské outdoorové nohavice. Sú však aj ďalšie maličkosti, ktoré nám zvyšujú pohodlie týchto športových nohavíc.

V páse gumu alebo opasok

Oudoor nohavice s gumou v páse sa veľmi dobre prispôsobia obvodu pása a väčšinou je možné stiahnutie gumy regulovať podľa potreby. Jedno dve kilá hore či dole tu nehrajú žiadnu rolu. Ocenia ich aj rodičia, pretože detské outdoorové nohavice na gumu sa ľahko malým dobrodruhom naťahujú, dobre sa prispôsobia a nelezú z nich tričká von. Pružný pás môže byť zakončený aj cvočkami alebo háčikmi.

Naopak opasok pôsobí elegantnejšie a kompaktnejšie a oproti zipsom pri gume ani po stiahnutí nič v páse nečuhá a neprekáža. Už je celkom bežné, že opasok je „integrovanýdo nohavíc. Tým sa ľahšie a efektívnejšie sťahuje obvod pása a ani pri väčšom stiahnutí v páse nedochádza k vyliezaniu opasku nad gombík rázporku, čo sa môže diať u niektorých nohavíc s klasickým pásikom a pútkami.

Vrecká – veľa alebo málo

Na bežné výlety a nenáročný treking sa vrecká skvele hodia, a to aj tie zadné. Ideálne na zips, aby nám pri poskakovaní nič nevypadlo. Dobrá vychytávka je tiež vrecko na stehne, kam odložíte ľahkú nevyhnutnosť, ktorá bude rýchlo dostupná. Takéto stehenné vrecko už nájdete aj na množstve detských softshellových nohavíc.

Zipsy na nohaviciach - nutnosť alebo zbytočnosť

Zips na konci nohavice? Drobnosť, ktorá sa hodí. Jedným pohybom si v prípade potreby nohavicu rozšírite. Nohavice potom vždy dobre sadnú cez topánku. Zips môže byť aj po celej strane nohavíc, väčšinou obojstranný alebo namiesto zipsu patenty. Také nohavice sú tzv. „prevlečné“ a pomôžu pri neprajných situáciach. Sú ľahké, nepremokavé a pripravené v batohu na rýchle natiahnutie. Ich benefit najviac pocítite pri náhlej zmene počasia, keď nie je vhodné ani možné vyzúvať sa.

Pri niektorých outdoorových nohavíc nájdete reguláciu spodného lemu nohavíc na sťahovaciu gumičku alebo cvok.

Fixačné háčiky na nohaviciach - kedy áno a kedy nie

Háčiky nájdete na niektorých dámskych a pánskych outdoorových nohaviciach. Môžu byť kovové alebo plastové a dajú sa zahákovať za šnúrku topánky, čím si nohavicu k obuvi napevno zafixujete. Zabránite vyhrňovaniu nohavíc pri chôdzi, drepe a pod. Navyše aj čiastočne ochránite nohu pred zašpinením od blata, prachu, nafúkaním vody a zamedzíte zachytávaniu šnúrok o akúkoľvek prekážku terénu.

Pri prezutí do sandálov alebo „nazúvakov“ sa vám naopak háčik bude pliesť a nepríjemne tlačiť do priehlavku. Na relax sú preto vhodnejšie voľnočasové nohavice. Turistické nohavice s fixačnými háčikmi oceníte predovšetkým v teréne.

Zosilnenie na kolenách a členkoch

Na ľahkú turistiku alebo rodinné prechádzky a výlety nie je pri dámskych a pánskych outdoor nohaviciach táto vychytávka nutná. Avšak zvyšuje komfort aj životnosť materiálu v prípade, keď si často kľakáte k batohu, k deťom a pod.

Naopak, pri detských outdoorových nohaviciach je zosilnenie v oblasti kolien a členkov veľkou výhodou. Vhľadom na to, že deti často padajú a v kľaku riešia veľa vecí, bez ohľadu na povrch, zosilnenie na kolenách je vychytávka na nezaplatenie. A to sa týka nielen detských softshellových nohavíc, ale aj tých letných plátenných.

Čo sú to nohavice zip-off

Poznáte ich tiež pod pojmom „odopínače“ alebo nohavice s odopínacími nohavicami. Niekto sa bez nich nezaobíde, pre niekoho sú zbytočnosťou. Ako to s nimi teda je? Skrátka, majú svoje pre aj proti a každému vyhovuje niečo iné. Poprední outdooroví výrobcovia využívajú taký systém odopínania, že sa zips nikde nezadrháva, ani nekazí celkový dizajn nohavíc. Je prekrytý légou tak šikovne, že je maximálne „neviditeľný“.

Vyberať môžete z dámskych, pánskych, ale aj detských modelov odopínacích nohavíc. Hodí sa primárne na obdobie, kedy ráno pri odchode na túru alebo výlet je ešte chladno, ale počas dňa sa oteplí a vy oceníte kraťasy či ¾ nohavice. Alebo naopak vyrážate za tepla, ale cestou sa skrátka zmení počasie. Z batohu vylovíte iba zvyšnú časť nohavíc a nohavice máte raz dva kompletné. Pri niektorých modeloch tiež nájdete vnútorné značenie ľavej a pravej nohavice. To sa hodí pri následnom zapínaní nohavíc späť na svoje miesto.

Začátek a konec zipu je při spirálovitém řešení odepínacího systému v různé výšce, zajistí plynulé odepnutí a zip neškrábe do nohy
Začiatok a koniec zipsu je pri špirálovitom riešení odopínacieho systému v rôznej výške, zaistí plynulé odopnutie a zips neškriabe do nohy

Pri výbere sa zamerajte na zips dole na nohaviciach. Aby ste sa pri vyzliekaní či navliekaní nemuseli vyzúvať z topánok, je vhodné mať dostatočne dlhý zips, ktorý umožní nohavicu pretiahnuť cez topánku – a to aj cez pohorku. Drobnou nevýhodou je, že počas roka môžete nohavicu stratiť, zabudnúť kam ste ju dali alebo vám ju doma skrátka zožerú Lichožrúti.

Pozor by ste si mali dať aj na slniečko. Akonáhle budete nohavice cez leto nosiť odopnuté, stane sa vám, že na jeseň pripnete zvyšnú časť nohavíc trochu iného farebného odtieňa. Presne tak. Pozor na vyšisovanie farby. Pri praní, aj ak máte zašpinený len zadok, vždy perte nohavice s pripnutými nohavicami, eliminujete tak neskorší farebný rozdiel.

Zip v dolní části nohavice zajistí možnost přetažení přes botu i bez zouvání
Zips v dolnej časti nohavíc zaistí možnosť pretiahnutia cez topánku aj bez vyzúvania.

Nohavice vždy skúšajte spoločne s obuvou

Pri výbere si nohavice starostlivo vyskúšajte. Pri skúšaní si vždy obujte turistickú obuv, nech vidíte, ako sadne dĺžka k topánkam. Skúste si aj rozsah pohybu, urobte napríklad pár drepov. Pri nákupe cez e-shop si overte údaje z tabuľky veľkostí. Ak ste na rozmedzí veľkosti a vybrané outdoor nohavice sú strečové, je vhodnejšie sa prikloniť k menšej veľkosti, pokiaľ sú nohavice bavlnené, radšej voľte väčšie. Každopádne podľa zákona máte možnosť nohavice min. do 14 dní vymeniť alebo vrátiť.

Starostlivosť o outdoorové nohavice

Údržba je jednoduchá. Pri ľahkom zašpinení (napr. spodok nohavíc o blata), nechajte špinu zaschnúť a potom ju jemnou kefkou zľahka odstráňte. Prípadne navlhčite špongiu alebo mäkkú handričku a vyčistite len zašpinenú časť.

Pri praní v práčke si preštudujte symboly na etikete nohavíc prípadne odporúčania priamo od výrobcu. Nohavice z funkčných materiálov a membrán perte iba v prípravkoch určených pre tieto materiály, napr. Grangers. Pred vložením nohavíc do práčky zapnite všetky zipsy, vyprázdnite vrecká, odstráňte opasok (ak nie je integrovaný) a otočte ich naruby. Nedávajte príliš veľa pracieho gélu. Výkon tým nepodporíte naopak na softshellovom materiáli by mohli zostať stopy (také lesklé šmuhy, čo je síce umývateľné, ale nevyzerá to dobre).

Softshellové nohavice ani iné outdoorové nohavice nedávajte sušiť na priame slnko.

Zdieľať



Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej…



Porovnanie produktov Zavrieť

Tovar bol pridaný do porovnávania produktov.

Vernostný klub

Získajte až 15% zľavu a množstvo ďalších výhod

Zľavy na nákup až 15%

Na vrátenie tovaru máte až 14 dní

Zľavy na naše služby až 30%

Cookies

Používame súbory cookie na zabezpečenie správneho fungovania vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely a personalizáciu reklám od Googlu a ďalších spoločností. Kliknutím na tlačidlo „Povoliť všetko“ nám udelíte súhlas s ich zberom a spracovaním a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.