Vyhľadávanie

sk

Potrebujete poradiť? +421 232 447 750

(Po – Pi 8:00 – 16:30)

Ako vyberať lezečky

Ako vybrať

21. 2. 2024

Začínate s lezením a chystáte si zaobstarať svoje prvé lezečky? Rozširujete svoje lezecké portfólio a hľadáte vhodnejší model? Poradíme vám, na čo sa pri výbere zamerať.

Správny výber lezečiek bezpochyby patrí medzi to najzásadnejšie pri výbere nového lezeckého vybavenia. Ani sedák, lano alebo napríklad expresky totiž neovplyvnia váš lezecký výkon toľko, ako lezecké topánky. Výber správnych lezečiek však nie je úplne ľahký, preto vám s výberom radi pomôžeme.

Obsah:

Prečo výberu lezečiek prikladať takú veľkú váhu?

Je potrebné vybrať také lezecké topánky, v ktorých sa budete cítiť na stupoch čo najviac iste a nebudete mať tendenciu používať ruky viac, než je nutné. Ako a podľa čoho lezeckú obuv ale vyberať? Každá lezečka má niekoľko dôležitých častí a vlastností a je dobré sa v nich najskôr trochu zorientovať.

Čím lepšie a presnejšie sa vám podarí postaviť na stup, tým viac vašej telesnej hmotnosti sa vám tiež na stup podarí preniesť a tým pádom uľavíte rukám. Zostane vám viac sily a skrátka poleziete s menšou námahou.

Popis lezečky

Kopyto a tvar lezečky

Tá asi najdôležitejšia „časť“ je samotný tvar lezečky – tzv. kopyto. Tvary lezečiek sa líšia v asymetrii a profile. Asymetria lezečky určuje to, ako veľmi je lezečka zahnutá od päty k špičke - čím viac sa topánka pri pohľade stáča, tým viac je asymetrická.

Profil lezečky je prehnutie viditeľné pri pohľade zboku. Pokiaľ pri položení lezečky na podložku na nej dolieha celá podošva, je prehnutie nulové, pokiaľ sa podošva dotýka podložky len minimálne, je prehnutie (profil) naopak maximálne.

Čím viac sú lezečky prehnuté a asymetrické, tým účinnejšie sú v prenose sily z celej nohy do špičky chodidla. Také lezečky sú určené na lezenie na veľmi malých stupoch a ťažké technické kroky. Tieto lezečky sú ale zároveň aj menej pohodlné a sú určené predovšetkým pre skúsenejších a výkonnostných lezcov.

Naopak málo asymetrické a prehnuté (rovné) lezečky sú oveľa pohodlnejšie a sú určené pre začiatočníkov a lezcov pohodárov a tiež pre deti, ktoré lezú po väčších stupoch a nemuseli by "trpieť" v prehnutých topánkach. Zároveň sú ale rovnejšie lezečky tiež vhodnejšie na lezenie "na trenie", keď sa potrebujete postaviť čo najväčšou plochou chodidla, teda do položených platní a tiež na piesok.

Lepička

Po kopyte je asi druhou najzásadnejšou časťou lezečky jej podošva - tzv. lepička. Vývoj materiálu lepičky je veľká veda a je to práve neustály vývoj lepičky, ktorý za posledné dekády najviac prispel k posúvaniu hraníc športového lezenia až do súčasného stupňa 9c (francúzska klasifikácia).

Ide o rôzne tvrdú a silnú zmes materiálov v špičke v mieste kontaktu so skalou, ktorá má za úlohu podržať lezcov aj na tých najmenších a uklonených výšľapoch, skrátka musí lepiť.

Lezečky s mäkšou a slabšou vrstvou lepičky disponujú väčšou priľnavosťou, avšak na úkor menšej životnosti (lezčeky rýchlejšie preleziete). Na druhú stranu tvrdšia a silnejšia lepička bude menej citlivá ale lezecké topánky s ňou vám vydržia dlhšie.

 

Vrchný materiál

Vrchná časť lezečky sa vyrába najčastejšie z dvoch materiálov - z klasickej prírodnej kože, alebo zo syntetického mikrovlákna (prípadne aj z ďalších iných tkaných materiálov). Každý materiál má svoje pre aj proti. Koža je prírodný materiál, ktorý je dobre priedušný a noha sa v nej toľko nepotí. Kožené lezečky však nedržia tak dobre tvar a po čase sa roztiahnu (niekedy až príliš). Lezečky z kože sú tiež možno aj trochu pocitovo pohodlnejšie na bosú nohu.

Syntetický materiál na vrchnej časti lezeckej obuvi oveľa lepšie drží svoj tvar aj po zapotení a lezečky sa toľko nerozťahujú (niekedy takmer vôbec). Umelý materiál je však menej priedušný a noha sa v ňom viac potí.

Medzipodrážka

"Neviditeľná vrstva" materiálu medzi lepičkou a vrchným materiálom lezečky, na ktorej závisí jej samotná tvrdosť. Čím je medzipodrážka mäkšia, tým sú celé lezečky mäkšie a naopak.

Mäkké lezečky sa viac hodia do položených platní, kde sa lezie väčšou plochou lezečky (tzv. na trenie), a tiež na mäkký materiál (piesok), kde je potrebné liezť čo najcitlivejšie. Mäkké a tiež veľmi prehnuté lezečky sú potom veľmi vhodné na lezenie a bouldering vo veľkých previsoch, kde sa často využíva technika špičkovania. Naopak lezečky s tvrdšou medzipodrážkou sú vhodnejšie na lezenie na malých stupoch a všeobecne na lezenie na tvrdom materiáli, typicky na žule alebo vápne.

Špička

Špičky lezečiek bývajú viac či menej pogumované. Lezečky s pogumovanou špičkou sa hodia predovšetkým na bouldering a lezenie v previse, kde sa veľa „špičkuje“. Pokiaľ v takom teréne nebudete mať dostatočne pogumovanú lezečku v špičke, budete vám to viac pri špičkovaní kĺzať a tiež lezečku rýchlejšie prešúpete.

Päta

Päta, rovnako ako špička, býva taktiež pogumovaná. Pre bouldering a lezenie v previse, kde budete hojne „pätovať“ opäť voľte čo najväčšiu mieru gumovej obsádzky v okolí päty. Tvar päty sa pri jednotlivých modeloch lezečiek často veľmi líši a je nutné vybrať lezečku tak, aby vám päta čo najviac sedela (šírka, hĺbka, výška).

Predopnutie

Dnešné moderné lezečky často mávajú aj rôznu mieru predopnutia. Je to taká "neviditeľná sila", ktorá vám pomáha nohu správne ohnúť a vašu oporu v lezečke tlačí smerom do špičky. Predopnutie spolu s kopytom určuje tvar a prúhnutie lezečky. Viac predopnuté lezečky sa hodia pre pokročilých lezcov, ktorí lezú po miniatúrnych stupoch.

Zapínanie

Existujú štyri typy zapínania lezečiek:

  • Šnúrky
  • Pásky na suchý zips
  • Obúvanie
  • Kombinácia jedného „sucháča“ a obúvania

Klasické šnúrkové zapínanie je trochu zdĺhavejšie, umožní vám ale lezečku na nohe stiahnuť čo najpresnejšie.

Zapínanie na rôzny počet pásikov na suchý zips (najčastejšie dva alebo tri) je určite rýchlejšie a pohodlnejšie a nohu v lezečke tiež veľmi dobre zafixuje.

Do nazúvacích lezečiek sa obujete najrýchlejšie, čo je veľmi pohodlné a v lezečke máte výborný cit. Nohu ale fixujete v lezečke najhoršie a je nutné, aby vám lezečka naozaj dobre sedela svojim tvarom a tiež veľkosťou na nohe. Pozor tiež na to, že pokiaľ sa vám lezečky vytiahnu, už nemáte možnosť stiahnutia.

Ak sa vám páči jednoduchosť nazúvačiek a radi by ste predsa len mali možnosť stiahnutia pásikom, môžete zvoliť kombináciu (napr. lezečky Evolv Zenist alebo Ocún OXI S).

Veľkosť lezečky

Pravdepodobne najdiskutovanejšia otázka celého výberu lezečiek. Všeobecne je jasné, že lezečky musia mať lezec tesné, aby sa mu lepšie stálo na malých výšľapoch.

Áno, čím menej budete mať v lezečke priestoru medzi vlastnou nohou a topánkou, tým lepšie sa vám podarí zaťažiť stup a lezečka sa vám na nohe nebude nijako krútiť.

Lezečka by vás ale v zásade nemala v žiadnom mieste nijako výraznejšie tlačiť (tlak by mal byť rovnomerný všade tak nejako rovnako). A pokiaľ vás lezečky v niektorom mieste tlačia až príliš, tak to často býva nevhodným tvarom - kopytom lezečky.

Záleží potom predovšetkým na vás, ako veľmi chcete v lezečke "trpieť" a je to zároveň efektívne pre vaše lezenie. V príliš tesných lezčekoch už môžete mať nohu "priškrtenú" a stratíte potrebnú citlivosť.

Väčšina výrobcov na trhu má svoj veľkostný rad prispôsobený veľkostiam bežnej obuvi - tzn. začnite so skúšaním najprv rovnakej veľkosti a prípadne skúste o trochu menšiu.

Výber podľa pokročilosti lezca

  • Začiatočník - symetrickejšie lezečky s rovnejším profilom, väčšia veľkosť
  • Pokročilý lezec - asymetrickejšie a prehnuté topánky, tesnejšia veľkosť

Výber podľa disciplíny (charakteru) lezenia:

  • Športové lezenie (na tvrdom materiáli) - tesnejšie, menej prehnuté a tvrdšie lezečky
  • Lezenie na piesku - mäkké lezečky vo väčšej veľkosti, ideálne vyššieho strihu (ktorý chráni členok v škárach - napr. Ocún Jett Crack )
  • Bouldering - mäkké, asymetrické a veľmi prehnuté lezečky s výrazne pogumovanou špičkou aj pätou
  • Viacdĺžky - pohodlné lezečky v ktorých vydržíte celý deň v stene (napr. - Red Chili Ventic Air Lace )

Lezecký vývoj od úplného začiatočníka

Pokiaľ s lezením začínate, je to podobné ako s akýmkoľvek iným športom alebo aktivitou. Až časom prídete na to, ktorá disciplína vás baví najviac a aké lezečky vám budú najviac vyhovovať. Zaobstarajte si rovnejšie, pohodlné a univerzálne a nie príliš tesné lezečky a vyrazte objavovať lezecký svet. Verte, že až ich za nejakú dobu preleziete, budete mať jasnejšie a vyberiete si nové a už viac špecifické.

Viac párov

Ak vás lezenie naozaj pohltí, časom možno sami pochopíte, že vôbec nie je na škodu mať viac párov lezečiek. Zvlášť ak ste veľmi všestranný lezec, ktorý kombinuje viac lezeckých disciplín. Hodiť sa vám môžu napríklad pohodlnejšie lezečky na dlhé viacdĺžky alebo pohodové lezenie s deťmi, mäkké lezky na piesok, úderné a tvrdé na vápno a žulu alebo prehnuté a pogumované lezečky na bouldering. Ide to síce do peňazí, ale v každom teréne sa budete cítiť ako doma a aj opotrebovanie lezečiek rozložíte medzi viacero párov.

Dámske lezečky

Na trhu je samozrejme tiež veľké množstvo dámskych lezečiek, ktoré zohľadňujú špecifiká dámskej nohy. Sú užšie, majú menšiu pätu atď. Oproti pánskym lezečkám sú tiež väčšinou trochu mäkšie a rešpektujú tak nižšiu hmotnosť lezkyne, ktorá tvrdú topánku ťažko prešliapne. Samozrejmosťou je aj pekný dámsky dizajn.

Detské lezečky

Neustále rastúca a zároveň krehká detská nôžka a tesná agresívna lezečka, to samozrejme nejde (nielen) zo zdravotného hľadiska dohromady. Pre občasné lezenie alebo len na skúšku určite stačí deťom lezečky požičiavať na stene alebo ich nechať liezť na skalách vonku v bežných teniskách. Pokiaľ ale vašu ratolesť lezenie naozaj baví, iste ju potešia, a možno tiež dodajú viac motivácie, špeciálne detské lezečky. Veľkosť voľte určite skôr voľnejšia, zo začiatku ju tiež pokojne môže vyplniť ponožka.

Údržba a hygiena

Aj o lezecké topánky sa samozrejme dobré starať. Po každom lezení ich utrite vlhkou handrou od prípadných nečistôt a nechajte vyschnúť a vyvetrať na čerstvom vzduchu. Nikdy ale lezečky nesušte pri zdroji sálavého tepla alebo neperte v práčke (rovnako ako akékoľvek iné lezecké vybavenie).

Pokiaľ sa vám vaše obľúbené lezečky prelezú je možné využiť služby otrokovického Rest Day a nechať si ich podraziť novou lepičkou.

Zlaté české ručičky

Pokiaľ patríte medzi lezcov patriotmi, určite mrknite na ponuku lezečiek českej firmy Ocún. A ak vám niektoré ich lezečky sadnú, chybu určite neurobíte. Českorajský Ocún prišiel na svet s prvými lezečkami už v roku 1992 a postupne na trh priviedol niekoľko inovatívnych noviniek (pogumovaná päta, bezšvová päta, 3 Force System), ktoré dodnes používa väčšina výrobcov z celého sveta.

Kompletná ponuka v Rock Pointe

V ponuke e-shopu Rock Point nájdete cez 60 modelov lezeckej obuvi. Pánske, rýdzo dámske aj detské lezečky pre začiatočníkov i skúsených lezcov. Vyberať môžete od slávnych značiek ako Evolv, Black Diamond, Ocún, Red Chili, Five Ten, Boreal alebo Wild Country. Kvalita je pre nás na prvom mieste.

Zdieľať



Čítajte tiež

Ako vybrať vhodné nohavice na lezenie

Ako vybrať vhodné nohavice na lezenie

13. 4. 2021

Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej…



Porovnanie produktov Zavrieť

Tovar bol pridaný do porovnávania produktov.

Vernostný klub

Získajte až 15% zľavu a množstvo ďalších výhod

Zľavy na nákup až 15%

Na vrátenie tovaru máte až 14 dní

Zľavy na naše služby až 30%

Cookies

Používame súbory cookie na zabezpečenie správneho fungovania vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely a personalizáciu reklám od Googlu a ďalších spoločností. Kliknutím na tlačidlo „Povoliť všetko“ nám udelíte súhlas s ich zberom a spracovaním a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.