Vyhľadávanie

sk

Potrebujete poradiť? +421 232 447 750

(Po – Pi 8:00 – 16:30)

Beh na jeseň: Aké si vybrať bežecké topánky a ako sa obliecť

Ako na to

12. 9. 2024

Dni sú kratšie, počasie premenlivé, teploty nestále. Napriek tomu je to ideálna doba obuť bežecké topánky a vyraziť do terénu. Aké výhody prináša jesenný beh a čo naopak v tejto časti roka pri behu nepodceňovať?

Prečo je jeseň ideálnym obdobím pre beh?

Pri behu sa krásne dýcha. Nedusí Vás teplo, neštípe krutý mráz. Je tak akurát príjemný chládok. Sprevádza Vás až magické pestrofarebné prostredie jesennej prírody. Okrem toho, že sa pohybom staráte o svoje zdravie, postupne sa otužujete, čo je skvelá prevencia pred prechladnutím. A keď príde hmla a dážď?

Na jeseň býva často hmla, vlhko a daždivo. To ale nie je dôvod s behom prestávať. Naopak, konzistentné tréniky nás posúvajú ďalej. Stačí sa správne obliecť a obuť. Poradíme vám, ako sa na jesenné behanie obliecť, v akej obuvi vybehnúť na mokrý povrch a aké nezabudnúť doplnky. Pokiaľ budete mať vhodné oblečenie a výbavu, zistíte, že si beh užijete, hoci sa dni krátia a počasie je premenlivé.

So správnym oblečením a správnou obuvou sa aj jesenný beh v hmle a vlhku stane príjemným zážitkom.
Vo vhodnom oblečení a obuvi sa aj jesenný beh v hmle a vlhku stane príjemným zážitkom.

Nároky na bežecké topánky na jeseň

Na obuv počas babieho leta nie sú kladené žiadne špeciálne požiadavky, ale keď nastúpi sychravá jeseň, je potrebné vyberať bežecké topánky s ohľadom na vlhko, blato, klzké lístie a pod.

Stále platí, že či už si topánky kupujete v lete, na jeseň alebo v zime, je dobré ich vyberať s odborníkom a vždy dôkladne vyskúšať. Predtým sa napríklad topánky s membránou kupovali o číslo väčšie, dnes to nie je vďaka technológiám ako Gore-Tex Invisible nutné. Tie totiž umožňujú membránu nalaminovať priamo na vonkajší materiál topánky. Väčšina bežcov má tak rovnakú veľkosť topánok na leto aj zimu.

Ako na veľkosť bežeckých topánok

Výrazné skrátenie životnosti bežeckých topánok môže spôsobovať aj nesprávne zvolená veľkosť topánky. Jednak Vás môže pri behaní poriadne potrápiť, ale tiež nie je dôvodom na jej reklamovanie. Výberu preto venujte dostatok času a najlepšie odborného dohľadu.

Životnosť bežeckých topánok závisí aj od správneho výberu veľkosti

Naše odporúčanie:

  • Do trailu voľte podrážku s hlbšou vzorkou
    Topánka sa musí do blata „zahryznúť“ a čím hlbšia vzorka, tým jej to pôjde lepšie.
  • Na mokrý povrch terénu s kvalitnou zmesou podrážky
    Uprednostnite kvalitu topánok pred cenou. Kvalitná gumová zmes podrážky zaistí spoľahlivý do-krok na mokrom povrchu, ktorý je dôležitý pre bezpečný beh a samozrejme komfort. V ponuke Rock Pointu preto nájdete iba osvedčených výrobcov bežeckých topánok.
  • V daždi sa osvedčí vodoodolná obuv
    Napr. s GTX membránou. Oceníte ju aj po daždi v mokrej tráve, ale využijete aj počas zimy. Ďalšou možnosťou na mokrý podklad sú topánky bez membrány, ale so zvýšeným lemom (ešte lepšie nepremokavým) okolo spodného okraja topánky. Potom vám trocha vody alebo snehu na ceste nenamočí nohy.
  • Do blata sa budú hodiť bežecké návleky
    Cez topánky bez vodoodolnej membrány sa budú hodiť. Zamedzí premočeniu v daždi, ale osvedčí sa aj pri behu v blate a ochráni nielen topánky, ale aj ponožky pred nánosmi bahna.

Ako vrstviť oblečenie do jesenného počasia?

Sledujte teplotu a počasie. Vrstvite. Nepreháňajte to, siahnite skôr po niekoľkých slabších funkčných vrstvách. Na štarte by ste mali pociťovať ľahký chlad, pri behu sa zahrejete.

  • Je krásne babie leto? Začiatkom jesene môžu panovať príjemné teploty, slniečko, sucho, cez deň teplo. Potom vám stačia kraťasy a funkčné tričko, prípadne funkčné tričko s dlhým rukávom, ak pobežíte ráno, v tieni a pod.
  • Je veterno? Pridajte cez funkčné tričko slabú vetrovku so stojačikom, ktorý ochráni aj spotený krk. Kraťasy vymeňte za dlhé legíny alebo trojštvrťáky. Môže sa hodiť aj čelenka, stačí slabý funkčný materiál. Okrem toho, že ochránia pred ofúknutím dutín, dievčatám nebudú vo vetre toľko lietať vlasy okolo hlavy.
  • Prší? Navrstvite cez funkčné tričko slabú bežeckú bundu s kapucňou. Rozdiel bude, či bežíte v lese za mestom, alebo po hrebeni hôr, kde je výrazne chladnejšie. To potom pridajte aj strednú vrstvu vo forme funkčnej mikiny.
  • Je hmla a lezavý chlad? Efektívne bude, ak si oblečiete tenké funkčné tričko pod bežeckú softshellovú bundu alebo hybrid medzi športovou mikinou a bundou. Ochráni pred vlhkom, krátkodobo aj pred dažďom a zvládne predýchať prebytočnú vlhkosť von. Na ruke potom slabé bežecké rukavice, a cez čelo a dutiny čelenku. Vhodné sú dlhé legíny, podľa chladu aj variant so softshell panelmi na stehnách. Pokiaľ vyrazíte v 3/4 legínach, je vhodné ich doplniť vysokými športovými podkolienkami napr. kompresný CEP.

Nie je vhodné sa obliekať príliš teplo. Veľmi rýchlo by ste sa prehrievali. Mokré oblečenie by nestačilo predýchať vypotenú vlhkosť preč, zostalo by mokré, a to v chlade znamená vyššie riziko prechladnutia. Napr. nadmerne hrubá vrstva pod nepremokavou bundou môže znamenať aj beh „v parenisku“. Na štarte by vám malo byť ľahko chladno, aby ste sa pri behu cítili čo najviac komfortne.

Naše odporúčanie:

  • Vrstvite
    V rámci bežného jesenného behania (pokiaľ nie sú extrémne výkyvy teplôt či náročné horské prostredie) kombinujte skôr slabé funkčné vrstvy. S jednou hrubou vrstvou za behu už nič neurobíte.
  • V chlade chráňte kĺby
    Prekrývajte kolená dlhými či 3/4 legínami a členkom doprajte blaho s vyššou ponožkou. Vyhnete sa problémom s kĺbmi v budúcnosti. Hrubšie ponožky nie sú na jeseň nutnosťou, najmä, ak máte obuv s membránou – dostatočné teplíčko v topánke si vyrobíte za behu.
  • Pripravte sa na premenlivé počasie
    Bežíte trochu ďalej? Aj keď je zatiaľ príjemne, radšej si slabú vetrovku pribaľte do bežeckej vesty. Akonáhle sa zdvihne vietor zo strnísk, bude sa vám hodiť. Pri behu v lese vám bude fajn, akonáhle vybehnete na otvorené priestranstvo, napr. pole a lúka, zmenu teploty pocítite okamžite. V silnom vetre sa hodia legíny so softshellovými panelmi na stehnách.
  • Neprechladnite pri zastavení
    Máte v pláne bežať len jedným smerom a potom sa vrátiť späť? Alebo vás čaká dlhšia pauza? Určite si pribaľte tričko na prezlečenie. Dievčatá by mali počítať s tým, že športové podprsenky s vypchávkami horšie schnú a môžu Vás studiť aj po prezlečení do suchého trička.
Počítajte s tým, že akonáhle pri behu zastavíte, telo si už nevyrába teplo a okolitý vietor spôsobuje pocit chladu
Počítajte s tým, že akonáhle pri behu zastavíte, telo si už nevyrába teplo a okolitý vietor spôsobuje pocit chladu

Buďte videný

Ráno ešte tma. Popoludní čoskoro tma. Zlá viditeľnosť za mrholenia alebo hmly. Najmä, ak bežíte pozdĺž ciest alebo v menej osvetlených častiach mesta vybavte sa reflexnými prvkami. Sú súčasťou oblečenia, topánok aj doplnkov a nájdete ich ako prúžky, logá i celopotlače. Môžete tiež využiť rôzne malé blikačky, reflexné náramky a pod.

Značka Ronhill sa s reflexnými výtvormi celkom vyhrala a zaobstarať si môžete svetielka či blikačky vo forme klipov a magnetov, ktoré idú umiestniť na akúkoľvek časť oblečenia či výbavy, alebo svetelné náramky na paži. 

LED svetelné magnety sa hodia na tkaniny slabšie ako 1 mm. Výkon takých blikačiek je úžasný a pohybuje sa v rozmedzí 100 až 1000 hodín pri min. výkonu.

Posvieťte si na krátke dni

Máte to aj tak? Než sa po práci dostanete do terénu, začne sa stmievať. V lese je tma ešte o niečo rýchlejšie. Buďte preto vybavení čelovkou. Pokiaľ beháte náročné terény a bežíte svižne, investujte do výkonnej bežeckej čelovky. Vidieť pod nohy a na terén dostatočne ďaleko pred sebou, je zárukou bezpečného behu. Pri behu na mestskom ovále či v parku s pouličným osvetlením nie je čelovka taká dôležitá.

Naše odporúčanie:

  • Dobre vidieť = bezpečne došľapovať
    Čím rýchlejšie a čím náročnejší terén bežíte, tým si berte so sebou výkonnejšiu čelovku
  • Celá skupina pod dohľadom
    Bežíte v skupine v teréne? Oceníte čelovku s blikačkou alebo svetlom vzadu. Prehľad o ostatných bude mať aj ten posledný
  • Vyhýbajte sa problémom
    Nepoznáte okolie? Vyhýbajte sa neosvetleným či potenciálne nebezpečným oblastiam. Najlepšie, keď po tme nebudeme musieť bežať sami.

Rýchly sprievodca výberom čelovky

Pokiaľ Vás pri svojich aktivitách zastihne šero a tma, je čelovka nepostrádateľným pomocníkom.

Spísali sme vám, na aké kľúčové hodnoty by ste sa mali pri výbere čelovky zamerať.

Bežecké slnečné okuliare aj na jeseň?

Začiatkom jesene môže byť slnečné babie leto. Ale slnko tesne nad horizontom dokáže oči pekne potrápiť. O to viac, pokiaľ je práve po daždi. V týchto situáciách je vhodné používať bežecké slnečné okuliare, ktoré sú vyvinuté priamo pre túto dynamickú aktivitu. Vy sa tak pri behu nemusíte na tú nádheru okolo seba mračiť alebo pozerať len jedným okom.

Naše odporúčanie:

  • Dobré usadenie na tvári
    Siahnite po rýdzo bežeckých okuliaroch. Dobre sedia na nose, náušníky za ušami sú mäkké a pohodlné aj pri dlhých behoch
  • Nechajte okuliare, nech sa sami prispôsobia
    Bežecké slnečné okuliare Julbo s fotochromatickými šošovkami sa dokážu samé prispôsobiť okolitým podmienkam. Ideálna na striedanie svetla a tieňa.
  • Aby oči neslzili
    Pre tých, ktorí majú problém so slzením očí pri veternom počasí, sa hodia okuliare s čírymi sklami. Okrem iného, dobre poslúžia aj ako ochrana pred muškami.

Starostlivosť o telo po behu v chlade a vlhku

Jesenné počasie je dosť premenlivé. Dobehlili ste domov úplne premoknutí a zmrznutí? Čo urobiť, aby ste predišli prechladnutiu?

Naše odporúčanie:

  • Čo najskôr zložte mokré oblečenie
  • Dajte si teplú sprchu
    Teplá sprcha po behu v chladnom počasí je vhodná na prehriatie svalov a šliach. Tie sa uvoľnia a prekrvia, tým ľahšie zregenerujú. Ak to nie je možné, prezlečte sa čo najskôr do suchého oblečenia
  • Doplňte tekutiny
    Teplý nápoj vám pomôže so zahriatím, ale nezabudnite doplniť minerály a vitamíny.
  • Pretiahnite sa
    Akonáhle zahrejete svaly, doprajte si pár jednoduchých strečingových cvikov, podporíte regeneráciu celého tela.

Zdieľať



Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej…



Porovnanie produktov Zavrieť

Tovar bol pridaný do porovnávania produktov.

Vernostný klub

Získajte až 15% zľavu a množstvo ďalších výhod

Zľavy na nákup až 15%

Na vrátenie tovaru máte až 14 dní

Zľavy na naše služby až 30%

Cookies

Používame súbory cookie na zabezpečenie správneho fungovania vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely a personalizáciu reklám od Googlu a ďalších spoločností. Kliknutím na tlačidlo „Povoliť všetko“ nám udelíte súhlas s ich zberom a spracovaním a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.