Vyhľadávanie

sk

Potrebujete poradiť? +421 232 447 750

(Po – Pi 8:00 – 16:30)

Ako sa obliecť na skialpovú výpravu

Ako na to

21. 12. 2023

Chystáte sa na skialp? Výbavu máte nakúpenú a teraz premýšľate čo na seba? Poradíme vám, čo obliecť, aby ste sa pri skitouringu cítili skvele a mohli si užívať aktivitu v plnej paráde. Výber oblečenia je totiž zásadný. Poradíme vám, ako na to, aby ste si svoju skialpovú túru užili bez zbytočného kúpania vo vlastnom pote alebo drkotaní zubov.

Prvá vrstva: Funkčná bielizeň - merino alebo syntetika?

Obvyklá dilema - merino alebo syntetiku? Pri skitouringu sa zaručene spotíte, nebudeme si nahovárať, že nie. Zásadné je, neprechladnúť. Záleží nielen na intenzite nášho pohybu, ale aj na teplote. Poďme sa na to pozrieť viac do detailu z pohľadu skitouringového hobbíka...

Syntetika rýchlejšie odvedie pot do ďalšej vrstvy a s najväčšou pravdepodobnosťou stihne uschnúť skôr než v krčmičke počas občerstvovačky, dôjdete polievku. Na druhú stranu, pri pohybe v navlhnutej syntetike, hoci vo vnútri miestnosti, môžete na tele pocítiť pod prevlhnutými miestami chlad.

Vďaka svojej nenasiakavosti a rýchlemu odvodu potu sa skvele hodí na vysoko intenzívne aktivity. Pokiaľ plánujete do kopca vybehnúť alebo ak sa veľa potíte, je to ideálna voľba. Počítajte však tiež, že v prípade prepotenej syntetiky sa po celom dni pravdepodobne nevyhnete nevábnemu oderu.

Merino, to vás bude hriať aj prevlhnuté a na tele je pocitovo príjemnejšie, ale zase počas polievky vám určite neuschne, lebo je viac nasiakavé a neodvádza vlhkosť tak rýchlo.

Vlna sa hodí pre stredne a menej intenzívnu záťaž. Vďaka svojej výbornej termoregulačnej schopnosti je to ideálna voľba pre tých, ktorí na kopec pôjdu pohodovým tempom bez zdolávania časových limitov, ale aj pre tých, ktorí sú skrátka viac zimomraví. Tiež záleží, či ste alergik a môžete si vlnu pustiť k telu alebo nie. Pokiaľ zvolíte merino, potom vyberajte z gramáže 150-200 g/m. Vyššia gramáž je na skitouring už príliš teplá a príliš intenzívne potenie zvyšuje riziko prechladnutia.

Táto spodná vrstva, či už spodky alebo tričko, by mala pekne priliehať k telu. Neškrtiť, nesťahovať, ale pekne kopírovať. Docielite tým k optimálnemu výkonu tejto funkčnej vrstvy.

Druhá vrstva – mikina alebo hybridná bunda?

Čo si obliecť na funkčnú spodnú bielizeň? Na výstup do kopca toho budete chcieť čo najmenej, verte, že sa dostatočne zahrejete vlastnou „prácou“. Dôležité je neprepotiť sa a na vetre neofúknuť. Zverte sa do starostlivosti funkčným materiálom určeným práve pre túto aktivitu. Samozrejme tiež záleží na počasí a okolitej teplote. V lese budete v závetrí, na otvorenej planine môže poriadne fúkať. Počas slnečného dňa si odhrniete, čo sa dá, a v snehovej búrke si zakryjete bradu a nos.

Mikina

Ľahká, priedušná športová mikina je osvedčená vrstva. Za slnečného, takmer jarného počasia môžete cez ňu prehodiť len softshell vestu alebo ísť len tak. Ale nezabúdajte, že stále je chladno a ste na horách, mikina by teda mala aspoň čiastočne odolať vetru.

Hlavne by mala mať vyváženú termoreguláciu, teda hriať, keď je vám chaldno a odvádzať nadbytočné teplo preč, keď sa zahrievate viac, než je nutné. Napr. ľahučké mikiny z Polarsoft Grid sú veľmi výkonné a ponúka ich mnoho výrobcov vrátane českej značky Hannah.

Na skialpy počas pekného počasia môžete nahor aj v mikine a veste

Hybridná softshellová bunda

Počas chladného počasia alebo vetra, ktorý už mikinou prejde, si treba vziať ďalšiu vrstvu. Ideálne softshellovú. Ale pozor, klasická softshellka do mesta vám nebude stíhať „dýchať“, vyberajte z tých, ktoré sú určené na intenzívnejšie aktivity. Funkčne najvyváženejšie pre skitouring sú tzv. hybridné bundy. Je to vlastne kombinácia vetruodolnej softshellky a priedušnej mikiny.

Na viacerých exponovaných miestach sú vetru a vode odolné panely. Najmä ramená, hrudník a vrchná časť paží. Naopak na chrbte pod batohom a spodnou stranou paží je veľmi priedušný strečový materiál. Niektoré hybridné bundy majú panely na hrudi vyplnené izoláciou a môžu tak nahradzovať aj zatepľovaciu vrstvu.

Takéto bundy sú priedušné aj za pekného počasia, odolajú vetru a uchovajú vás v teple a sú čiastočne vodoodpudivé, takže pár poletujúcich vločiek ich nerozhodí. Sú ideálnou voľbou na cestu na vrchol. Keď ale začne snežiť alebo veľmi fúkať, potom už musíte siahnuť do batohu pre ďalšiu vrstvu – hardshellovú bundu.

Tretia vrstva: hardshell, nevyhnutná potreba

Je to nepremokavá odolná bunda, ktorú využijete pri nepriaznivom počasí, ale aj na zjazd dole. Pamätajte na to, že bunda s vodoodolnou membránou je vlastne nepísanou povinnou výbavou každého skitouristu. Majte ju vždy so sebou, aj keď vychádzate za slniečka a azúrovej oblohy. Na horách sa počasie veľmi rýchlo mení a na vrcholkoch je veterno.

Pri zjazde dole bude okolo vás aj vietor fučať, aj keď bude pekne a v opotených vrstvách by ste rýchlo prechladli. Aj po ceste nahor vás môže zastihnúť hmla, sneženie, dážď, víchor a táto vrstva vás ochráni pred nepriazňou. Výhodou je, keď má bunda zipsy v podpazuší, ktorými si prípadne zvýšite priedušnosť pri výstupe.

Tiež kontrolujte, či je kapucňa dostatočne veľká, aby sa pod ňou zmestila skialpová helma, ktorá je tiež súčasťou vybavenia. Hodiť sa vám budú aj vnútorné vrecká, kam si bezpečne schováte stúpacie pásy na zjazd dole, najmä, ak viete, že na trase je ďalšie stúpanie.

A čo zatepľovačka?

Na sebe máte hybridnú softshellku, v batohe membránovú hardshellku a ako je to so zatepľovačkou? Mať či nemať? My ju odporúčame. Vhodná zatepľovacia vrstva má svoje čestné miesto v batohu a trpezlivo vyčkáva, až na svahu zastavíte. Potom prichádza jej čas.

Počas pohybu si vyrobíte dostatok tepla sami, pri zastavení (na desiatu, oddych, kochanie výhľadmi…) však výroba tepla rapídne klesne a okolitý chlad, najmä, ak ste opotení, na vás pri nečinnosti začne útočiť. Tomu zabránite prehodením zatepľovacej vrstvy, ktorá udrží teplo pri tele až do chvíle, než sa zase dáte do pohybu. Vhodná izolačná bunda je slabá, skladná a ako rýchlo ju z batohu vyberiete, tak rýchlo zase zbalíte.

Existuje viacero druhov výplní. Syntetika, perie aj ovčia vlna. Po akej zatepľovacej vrstve siahnuť? Na skitouring sa skvele hodia zatepľovačky plnené ovčou vlnou alebo umelým vláknom napr. Primaloft alebo DuPont Sorona, ktorých výhodou je, že hrejú aj keď sú navlhnuté.

Páperovka má zase výhodu najvyššej výhrevnosti. Len treba počítať s tým, že akonáhle páperovú bundu prepotíte alebo vám navlhne počas sneženia či dažďa, rýchlo svoju výhrevnosť stráca, takže počas vlkého počasia cez ňu určite prehoďte nepremokavú vrstvu.

Pri výbere sledujte najmä skladnosť. Výhodou je kompresné vrecko, ktoré vám udrží bundu v batohu v čo najmenšom objeme. Medzi značkami svetových aj tuzemských výrobcov ako Ortovox, Salewa, Hannah, Crazy... si ľahko vyberiete tú svoju.

Zatepľovacia bunda - prečo ju budete chcieť a ako ju vyberať

Nohavice

Pri stúpaní do kopca potrebujete veľký rozsah pohybu. To vám umožnia nohavice s obsahom elastanu a tiež s technicky strihanými kolenami. Opäť platí, že sa pri stúpaní zahrejete až až, takže musia byť priedušné. Keďže so sebou väčšinou iné na prezlečenie nebudete mať (a za pochodu by ste sa asi ani prezliekať nechceli), skitouringové nohavice by mali byť dostatočne odolné proti vetru a vlhku. Ideálnou voľbou sú nohavice zo softshellového materiálu, alebo aspoň s odolnými panelmi na stehnách.

Softshellové nohavice na skitouring sú často vybavené vetracími zipsami na vonkajšej časti stehien. Obľúbené sú tiež hybridné nohavice, pri ktorých je softshellový materiál nahradený viacerými priedušnými strečovými panelmi, napr. za kolenami.

Skitouringové nohavice máte pretiahnuté cez komíny topánok, preto je dôležitý zips na spodnej časti nohavíc. Tiež o nohavice občas „šuchnete“ lyže, takže voľte také, ktoré majú vnútornú časť nohavíc zo zosilneného odolného materiálu. Pozor, lyžiarske sú síce odolné, ale na skitouring nevhodné. Zaparili by ste sa v nich, skôr ako by ste došli do polovice prvého kopca.

Pokiaľ chcete na kopec vybehnúť a uprednostníte celostrečové nohavice bez odolnejších panelov, majte v batohu tzv. „prevlečné“. Teda nepremokavé, membránové, s celorozopínacími nohavicami, ktoré pri zhoršenom počasí alebo zastavení rýchlo pretiahnete cez tie existujúce, bez toho aby ste sa museli vyzúvať z lyží.

Zvýšiť svoj komfort počas skitouringovej túry potom dopraje pár šikovných vychytávok. Zamerajte sa na ne už pri výbere nohavíc.

Aké sú najdôležitejšie funkcie a vychytávky skitouringových nohavíc »

Doplnky, bez ktorých to nepôjde

Rukavice

Rukavice sú dôležitou súčasťou skitouringovej výbavy. Na skitouring voľte skôr slabšie, priedušné, napriek tomu nenasiakavé. Časť dlane by mala byť vystužená z odolného materiálu, aby ste ich hneď nerozmačkali od palíc.

Do batohu budete potrebovať ešte jedny zateplené, vhodné sú aj lyžiarske, budú sa hodiť na zjazd dole. Či prstové alebo palčiaky je na vás. Len počítajte, že budete počas túry manipulovať s viazaním aj pásmi, tak aby ste to prípadne dokázali aj v rukaviciach.

Nevychádzajte bez nich ani pri jarných túrach na slnkom zaliatych svahoch. Vždy je riziko, že spadnete. A na svahu sa väčšinou aj kúsok po snehu zveziete a verte, že prejsť holou rukou po jarnom firne určite nechcete.

Čelenka alebo čiapka?

Na svoju skialpovú túru by ste mali vychádzať so skialpovou helmou. Pokiaľ teda nebude chumelica alebo treskúce mrazy, potom vám bude helma stačiť. Vo väčšom mraze alebo veternejšom počasí sa hodí pod helmu skôr slabá funkčná čelenka. Čiapka alebo dokonca čiapka s brmbolcom sa pod helmu zle dáva, prípadne vás môže tlačiť.

Niektoré skialpové helmy sú vybavené vnútornou „čiapočkou“, ktorá chráni čelo a uši a je odnímateľná na suché zipsy.

Podkolienky

Opäť budete stáť pred základnou voľbou, či syntetika alebo merino vlna. V prípade merina je veľkou výhodou antibakteriálna schopnosť a umenie pohlcovať nepríjemné pachy. Podkolienky na skitouring sú slbašie ako tie na lyže a vždy si vyskúšajte, že sú vyššie ako komín skialpových topánok. Na trhu je množstvo rôznych typov a designov. Jedným z najväčších špecialistov na výrobu merino podkolienok je značka Smartwool.

Nákrčník

Je to úžasne multifunkčný kúsok. Nahradí vám nielen čelenku alebo stojačik pri krku, ale napríklad aj gumičku na vlasy, kuklu pod helmu a pod. Na skitouring je najvhodnejší slabší funkčný materiál, a to práve pre svoje multifunkčné využitie.

Viac toho na seba už nepotrebujete. Ale to neznamená, že z oblečenia je to všetko. Ďalšiu výbavu budete mať na chrbte v batohu.

Oblečenie do batohu

Čo oblečieme na seba už vieme. To ale nie je všetko, poďme si povedať, čo je vhodné so sebou mať, a čo dať ešte do batohu. Berieme teda stále do úvahy to, že sa jedná o jednodňový skitouringový výlet, bez prespania.

Majte so sebou tričko na prezlečenie (na vrchole kopca ak bude krčmička, kde sa zastavíte na občerstvenie, môžete si opotené spodné tričko prezliecť, je to pohodlnejšie). Náhradné rukavice a ponožky, nákrčník.

Rozmyslite si aj ako umiestníte vecí v batohu. Náhradné prevlečné doplnky je vhodné mať v nepremokavom obale a môžu byť úplne dole. Membránovú bundu a zatepľovačku je vhodné mať „po ruke“. Rovnako nevyrazíte do kopca hneď, ako vystúpite z auta. Príprava lyží tiež zaberie čas a po tom čase budete mať na sebe viac vrstiev, ktoré potom do batohu dáte až tesne pred vykročením na vašej prvej expedícii. Nie je výnimkou, keď vyrazíte na svoje prvé kroky viac oblečení a postupne, podľa pocitu si odkladáte jednotlivé vrstvy do batohu.

Batoh, ale aký, keď nemám lavínový?

Aký batoh na skitouring, to je kapitola sama o sebe. Ideálny je skialpový batoh, nie je povinné mať hneď lavínový s airbagom, hoci takýto batoh zvyšuje vašu bezpečnosť. Je dôležité, aby batoh bol zimný. Čím sa vyznačuje zimný variant batohu?

  • Pevný chrbát namiesto sieťoviny
    To preto, že sa do sieťovaného mesha veľmi dobre nachytáva sneh hneď po prvom kontakte. Potom by vás na chrbte studil, hlavne by sa vám rozohrial na oblečení a zbytočne by ste premokli.
  • Odolný vrchný materiál
    Pri zimných batohoch je materiál odolnejší a pevnejší, dá sa povedať, robustnejší. Všetky batohy sú aj čiastočne vodoodolné.
  • Pútka na lyže
    Klasické pútka by ste mohli hranou lyže rozrezať. Pútka určené na lyže sú vystužené. Varianty umiestnenia lyží sú potom podľa modelu batohu - po jednej strane, diagonálne, alebo môžete mať každú lyžu z jednej strany.

Zdieľať



Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej…



Porovnanie produktov Zavrieť

Tovar bol pridaný do porovnávania produktov.

Vernostný klub

Získajte až 15% zľavu a množstvo ďalších výhod

Zľavy na nákup až 15%

Na vrátenie tovaru máte až 14 dní

Zľavy na naše služby až 30%

Cookies

Používame súbory cookie na zabezpečenie správneho fungovania vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely a personalizáciu reklám od Googlu a ďalších spoločností. Kliknutím na tlačidlo „Povoliť všetko“ nám udelíte súhlas s ich zberom a spracovaním a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.