Vyhľadávanie

sk

Potrebujete poradiť? +421 232 447 750

(Po – Pi 8:00 – 16:30)

Všetko o lanách a ako na jeho výber

Ako vybrať

10. 5. 2023

Lano je základným prvkom zaisťujúcim bezpečnosť pri lezení. Kedy použiť jednoduché, polovičné alebo dvojité lano a ako ho vyberať?

Lano spája členov lanového družstva, teda lezúceho a istiaceho. V prípade pádu lezca dôjde k jeho zachyteniu, pokiaľ istiaci kamarát správne zareaguje a zablokuje lano v istiacej pomôcke. Lano sa používa pri lezení, zlaňovaní, ale aj pri chôdzi po ľadovci alebo v exponovanom teréne. Aby lano plnilo svoju funkciu, je nutný výber vhodného typu lana a osvojenie správnej manipulácie s lanom a základov istenia.

Obsah:

Dôležité pojmy

Počet pádov
Počet zachytených normovaných pádov je dôležitou vlastnosťou lana z hľadiska bezpečnosti. Jednoduché a polovičné laná musia vydržať bez pretrhnutia minimálne 5 normovaných pádov. Jednoduché laná sa zaťažujú padajúcim závažím s hmotnosťou 80 kg, zatiaľ čo polovičné laná (skúša sa v jednom prameni) sa zaťažujú padajúcim závažím s hmotnosťou 55 kg. Dvojičky sa skúšajú na dvoch prameňoch súčasne a musia zachytiť minimálne 12 normovaných pádov pri padajúcom závaží s hmotnosťou 80 kg.

Rázová sila
Rázová sila, je sila, pôsobiaca na telo lezca v okamihu zachytenia pádu. Čím je táto sila nižšia, tým lepšie pre lezcov. Jej hodnota závisí od pádového faktora, váhy lezca a schopnosti lana pohltiť pádovú energiu.
Pri jednoduchých lanách a dvojčiat (dvojčatá sa skúšajú v dvoch prameňoch) nesmie byť hodnota rázovej sily, teda pádového nárazu, vyššia ako 12 kN, v prípade polovičných lán viac ako 8 kN.

Statický prieťah
Toto je pretiahnutie pri zaťažení váhou 75 kg, pokým pri jednoduchých lanách smie byť max. 10%, u polovičných lán 12% au dvojčiat (skúšané v dvoch prameňoch) nesmie presiahnuť 10%.

Označenie lana výrobcom
Lano musí byť na oboch koncoch označené (oblepené) štítkom s označením typu lana (jednoduché, polovičné, dvojité), CE značkou a tiež s menom výrobcu.

Označenie stredu lana
Farebné označenie stredu na niektorých lanách časom vymizne. Ďalšie označenia by sme mali vykonávať len označovacími prostriedkami, odporúčanými výrobcom.

Anatómia lana

Filament
Základná vlasová jednotka lana (najmenšia časť), prechádza neprerušovane celou dĺžkou lana.

Vlákno
Súbor filamentov – multifil.

Priadza
Súbor vlákien (stretnuté vlákna - niekoľko čiastočne stočených multifilov).

Prameň
Súbor priadzí (spravidla 1 alebo 2 priadze).

Jadro
Je súbor duší. Je buď pletené (z priadze) alebo je tvorené zväzkom stáčaných šnúr (rovnaký počet ľavotočivých a pravotočivých).

Oplet
Súbor navzájom sa krížiacich prameňov (32, 40, 48 prameňov).

Značky lán, ktoré u nás nakúpite na e-shope: Beal, Edelrid, Singing Rock, Tendon

Druhy lán

Statické laná
Statické lano nemá dynamickú pružnosť – je preto nevhodné na zachytenie pádu z výšky. V prípade statických lán je dôležité, aby lano malo minimálnu prieťažnosť a maximálnu pevnosť. Je určené na zabezpečenie a pohyb osôb pri práci vo výškach. Používajú ho predovšetkým záchranári a jaskyniari.

Istiaci systém by mal zahŕňať spoľahlivý kotviaci bod nad užívateľom a ten by sa mal vyvarovať akéhokoľvek prevesu statického lana medzi užívateľom a kotviacim bodom. Pre vyššie zmienené aktivity, kde je možný tvrdý pád, musí byť použité dynamické horolezecké lano.

Dynamické horolezecké laná
Horolezecké laná sú dynamické laná s definovaným prieťahom, ktorý nesmie byť z hľadiska zachytávaného pádu príliš veľký, ale kvôli obmedzenej schopnosti ľudského tela absorbovať ráz, nesmie byť tento prieťah ani príliš malý. Dnešné horolezecké laná sú vyrábané iba z vysoko kvalitného polyamidu. Polyamid totiž disponuje zo všetkých, dnes dostupných materiálov najvhodnejšou kombináciou pružnosti, pevnosti, oderuvzdornosti a taktiež cenovej dostupnosti.

Dynamické lano je na rozdiel od statického lana oveľa viac prieťažné, čo aj pri väčšom páde zaisťuje vysokú pevnosť a väčšie tlmenie rázovej sily. Iba laná označené EN 892 môžu byť použité na horolezectvo. Tieto laná sa rozlišujú podľa techniky a spôsobu použitia na:

  • Jednoduché lano
    Pri lezení sa používa v istiacom reťazci v jednom prameni (športové cesty, umelé steny). Sú dimenzované tak, aby jeden prameň s dostatočnou rezervou bezpečne zachytil pád. Hodia sa tam, kde nehrozí zvýšené nebezpečenstvo preseknutia lana o ostré hrany alebo padajúcimi kameňmi. Výhodou je jednoduchá manipulácia. Sú ľahšie ako dva pramene dvojitých alebo polovičných lán. So zväčšujúcim sa priemerom stúpa pevnosť lana, počty zachytiteľných pádov, ale bohužiaľ aj hmotnosť.
  • Polovičné lano („polovky“)
    Pri lezení sa používajú dve laná v páre, ktoré sa vedú oddelene tak, že každý prameň má svoje vlastné istiace body (ľavé a pravé lano). Vhodné na lezenie v horách, na ľadoch, v mixoch alebo v rozbitom teréne. Oproti jednoduchým lanám sú tenšie, a teda aj ľahšie. Jasná voľba pre lezenie viacdĺžkových ciest dvojčlennými alebo trojčlennými lanovými družstvami.
    Pri lezení „technikou polovičného lana“ („ľavé“ a „pravé“ lano sa vedie samostatne cez rôzne istiace body, aj kvôli výraznému zníženiu trenia lana o karabíny. Aby mohlo lano hrať svoju rolu tlmiča pádu, je nevyhnutné obmedziť trenie tým, že sa nevytvárajú ostré uhly medzi jednotlivými úsekmi postupového istenia.
    Systém polovičných lán prináša významné zníženie rizika preseknutia lana padajúcimi kameňmi alebo o ostrú hranu a poskytuje maximálnu bezpečnosť vo vysokých horách a pri ťažkom lezení. Každý prameň lana sa do úväzku nadväzuje zvlášť.
  • Dvojité lano („dvojičky“)
    Takto označené lano sa používa v istiacom reťazci v dvoch prameňoch vedených paralelne, tj do postupového istenia sa cvakajú oba pramene paralelne a s lanami sa celkovo zaobchádza ako s lanom jednoduchým. Najčastejšie sa dvojčatá používajú na športové lezenie v horách v dvojčlenných družstvách.
    Je ideálny všade tam, kde hrozí preseknutie lana (hory, viacdĺžky, bigwall). Vždy sa používajú rovnaké laná v páre. Obe laná majú vždy spoločné istiace postupové body (do postupového istenia zakladáme vždy oba pramene lana). Jednotlivé pramene lán sa nesmú zapínať oddelene, tak ako sa to robí u polovičných lán.
  • Pomocné šnúry
    Ako pomocné šnúry sú označované také, ktoré majú rovnakú konštrukciu ako lano, ale menší priemer (od 3 do 8 mm). Neslúži na zaistenie lezcov proti pádu, ale len na pomocné účely (napr. na prusíkovacie slučky), lebo svojim priemerom, nosnosťou a schopnosťou utlmiť energiu pádu nespĺňajú všeobecné bezpečnostné požiadavky.

Voľba lana podľa disciplíny lezenia

Športové lezenie
Na skale aj umelej stene sa používajú jednoduché laná, vonku dĺžky 60 a 70 metrov, na umelé steny väčšinou kratšie.

Lezenie v horách
Jasnou voľbou sú dva pramene, buď polovičné laná, alebo dvojčatá. Obvykle 60 m, na ktorých sa perfektne zlaňuje od štandu k štandu.

Lezenie v ľade a mixoch
Berte polovičné laná s vodoodpudivou úpravou, dĺžka opäť 60 m. Ľadovcová túra bez lezeckých pasáží. Impregnovaný jeden prameň polovičného lana.
Horská túra po ľadovci a občas lezeckým terénom. Jednoduché lano 50 alebo 60 m dlhé, najlepšie s vodoodpudivou úpravou.

Lano a vlhkosť

Mokré lano
Pevnosť lana po nasiaknutí vodou značne klesá. Počet zachytených pádov pri mokrých lán klesá na tretinu pôvodnej hodnoty, a to sa týka aj nových aj použitých lán. Čím väčší je priemer lana, tým menej klesá dynamická odolnosť mokrého lana.

Po vysušení nadobúdajú laná svoje pôvodné vlastnosti, mierne vzrastá len rázová sila. Lano sa vráti na svoje pôvodné hodnoty aj po rozdielnych cykloch namáčania a sušenia. Podmienkou je sušenie na chladnejšom, vzdušnom a tienistom mieste. Sušenie na slnku sa neodporúča kvôli strate vlastností vplyvom UV žiarenia.

Zamrznuté lano
Pádová skúška so zmrznutými lanami dokazuje o trochu lepšie výsledky ako u lán mokrých. Bola nameraná odchýlka mínus 50 % v počte zachytených pádov. Výsledok testu značne ovplyvnil fakt, že udržať laná stále dostatočne zamrznuté bolo prakticky nemožné. Možno sa domnievať, že výsledky konštantne zmrznutých lán by sa mohli výrazne blížiť  suchým lanám.

Ako sa o lano starať?

Skladovanie lana
Lano najdlhšie vydrží v suchu a tme. Nikdy neskladujete lano v blízkosti chemikálií. Pokiaľ sa lano namočí, je dôležité ho nechať vždy vyschnúť. Lano však nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu alebo zdroju tepla.

Tiež slnečné žiarenie lanu škodí, preto buďte dôslední, nenechávajte lano na slnku dlhšie ako je nutné. Jeho najväčším nepriateľom sú prachové častice alebo špina. Použitím lanobatohu/plachty na lano sa vyhnete zbytočnému opotrebovaniu ako lana, tak aj karabín, ktoré prachové častice tiež rýchlo opotrebovávajú.

Balenie lana
Lano baľte od stredu smerom ku koncom. V jednej ruke držte lano a druhú doberajte súčasne oba pramene na šírku upaženia. 2-3 m dlhé konce potom omotajte okolo slučiek, pretiahnite cez a utiahnite do bábiky.

Čistenie lana
Špinavé lano je možné prať ručne vo vlažnej vode alebo pomocou mäkkej kefy a následného vyplákania v čistej, vlažnej vode. Lano sušte v tmavej, dobre ventilovanej miestnosti alebo vonku, mimo dosahu slnečného žiarenia. Lano namočené počas používania alebo po vypraní sa môže zraziť až o 8 %.

Všetky chemické produkty - žieraviny, značkovače, fixky, lepiace pásky, farby alebo rozpúšťadlá je nutné považovať za škodlivé pre lano, a preto nesmú byť použité na údržbu, čistenie alebo označenie lana. Na tieto činnosti používajte výhradne prostriedky, odporúčané výrobcom.

Dôvody na vyradenie lana z používania

  • Poškodenie jednej alebo viacerých priadzí v oplete
  • Poškodenie jedného alebo viacerých prameňov jadra
  • Lano zachytilo ťažký pád, alebo pád cez ostrú hranu V
  • Vyraďte lano, ktoré vykazuje známky opotrebenia, ktoré môže mať vplyv na jeho pevnosť a tým limitovať jeho bezpečnú funkciu. Všimnite si rezy, znaky oderu a poškodenie z použitia alebo vplyvom žiaru či chemikálií
  • Doba skladovania + doba použitia lana prekročila 12 rokov od dátumu výroby.
  • Doba použitia prekročila 10 rokov od dátumu prvého použitia
  • Lano bolo v priamom kontakte s ohňom alebo s chemikáliou

Dôležité rady a upozornenia

  • Starostlivo si veďte denník lana. Ak presahuje počet skutočných pádov počet pádov uvedených na visačke, vyraďte lano z prevádzky.
  • Pred a po použití je nevyhnutná kontrola stavu lana po celej jeho dĺžke.
  • Vizuálne kontrolujte oplet. Ak je jedna priadza pretrhnutá alebo predretá, lano vyraďte.
  • Ak sú filamenty v priadze narušené, oplet vykazuje tzv. chlpatosť. Chlpaté lano nie je nebezpečné vtedy, pokiaľ nepresvieti jadro.
  • Uzly na lane znižujú jeho statickú i dynamickú pevnosť. Zoznámte sa, so správnymi nadväzovacími a uzlovacími technikami.
  • Kontrolu jadra vykonávame hmatom. Ak nahmatáme pod opletom tvrdé miesta, môže ísť o zauzlovanie alebo poškodenie jednej alebo viacerých duší.
  • Pokiaľ dodané lano nemá na konci šité oko, odporúčame nadväzovanie lana osmičkovým uzlom.
  • Nepoužívajte lano na ostrých hranách (prírodných alebo umelých), vyhnete sa tým poškodeniu opletu alebo dokonca jadra a zároveň aj zníženiu pevnosti lana. Snažte sa akýmkoľvek spôsobom viesť lano mimo ostrých hrán.

Zdieľať



Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej…



Porovnanie produktov Zavrieť

Tovar bol pridaný do porovnávania produktov.

Vernostný klub

Získajte až 15% zľavu a množstvo ďalších výhod

Zľavy na nákup až 15%

Na vrátenie tovaru máte až 14 dní

Zľavy na naše služby až 30%

Cookies

Používame súbory cookie na zabezpečenie správneho fungovania vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely a personalizáciu reklám od Googlu a ďalších spoločností. Kliknutím na tlačidlo „Povoliť všetko“ nám udelíte súhlas s ich zberom a spracovaním a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.